Skip to content
Melpomene ***82m

Melpomene

Tip: lovac podmornica korveta klase "Gabbiano"
Godina izgradnje: 1943
Brodogradilište: C.R.D.A. Monfalcone
Dimenzije: dužina 64,4m, širina 8,7m, visina 2,8m
Istisnina: 670 t
Motor: 2 dizelska, 2 električna
Naoružanje: topovi, bacači i klizači dubinskih bombi
Dubina: 82m
UJ 202 (ex “Melpomene”) i UJ 208 (ex “Spingarda”) zarobljeni su od strane Nijemaca 10. i 11. rujna 1943. godine, a 1. studenog 1944 godine našle su se u bitci blizu otoka Paga s dva britanska torpedna čamca – “Avon Vale” i “Wheatland”, koji su ih i potopili. “Melpomene” leži sjevernije od “Spingarde” okrenut pramcem prema otoku Rabu. Leži uspravno, ali na vrlo poseban način. Krmena strana mu je djelomično uništena, vjerojatno od eksplozije mine ili municije koju je prevozilo, potpuno je uronjen u dno na 80 metara dubine, dok se pramac uzdiže oko 3 metra u smjeru površine, s kobilicom koja viri iz dna. 

Na kraju pramčane palube nalazi se jedan mali okrugli poklopac ispod kojega se nalaze metalni lončići, briketi i ostali predmeti iz kantine. Top kalibra 100 mm je čitav i usmjeren je prema desnom boku, po čemu se može zaključiti da je posada okrenula smjer kretanja odmah nakon početka bitke pokušavajući se skloniti u luku Rab. Ne raspoznaju se strukture komandnog mosta niti brodski instrumenti jer su, ili uništeni u bitci ili su zbog slabe otpornosti materijala od kojih su bili napravljeni, odneseni mrežama ribarskih brodova. Jedna od mreža i danas stoji zakačena na mjestu gdje se nekada nalazio komandni most. Suprotno tome, dimnjak je u savršenom stanju i na njemu još stoji zaštitna mreža protiv bombi. Iza dimnjaka nalaze se protuavionski topovi između kojih je i jedan četverocijevni flak kalibra 20 mm. S krmene strane dimnjaka palubni most propada u mulj i postaje sve teže raspoznavati brodske strukture. No unatoč tome, primijećeno je nekoliko manjih topova i bombi koje su još u svojim postoljima.

Motor: 2 dizelska, 2 električna za tihu navigaciju, 2 propelera sa po 3 lista, 3500 Ks – 18 Knts

Naoružanje: 1 pramčani top 100 mm i sedam topova kalibra 20 mm (3 jednocjevna na pramcu i 2 dvocijevna na nadgrađu iza dimnjaka) te bacačima i klizačima dubinskih bombi. Naoružanje je pojačano u njemačkim rukama na 3 topa kalibra 37 mm, 1 četverocijevni top kalibra 20 mm te 5 jednocijevnih topova 20 mm.

Melpomene ***82m

Ako želite da iskusite pravu avanturu ronjenja na Jadranu

na raspolaganju dva broda od 12 m dužine, opremljeni kuhinjom, toaletom, slatkom vodom, DAN kompletom kisika, satelitskom navigacijom, grijanjem itd., dakle svime što je potrebno za sigurno i ugodno ronjenje ljeti i zimi.

Melpomene ***82m

Općenito

Arijan, Luka,  Mirko,

Barbat 710,

51 280 Rab,

Croatia

Melpomene ***82m

Korisni linkovi

Izrada veb sajta GO Digital