Skip to content
Euterpe ****76m

Euterpe

Ime: Euterpe
Godina izgradnje: 1886
Brodogradilište: J.L.Thompson, Sunderland
Kompanija: austrijski Lloyd – Luka upisa: Trst
Trup: željezni sa dva jarbola
Dimenzije: dužina 96m, širina 11,6m, visina 7,2m
Istisnina: 2270 t
Motor: 2633 Ks, trostruki prijenos, 1 propeler, 14 Knts
Posada: 42 članova – Zapovjednik: Nichetic Eli
Dubina 76m

Euterpe” je prvi brod austrijskog Lloyda koji je imao kotlove s tri prijenosa, a plovio je na ruti između Rijeke i Boke Kotorske. Brod leži u smjeru plovidbe prema jugoistoku u blizini otoka Paga, 3 Nm sjeverno od Novalje, potopljen torpedom talijanske podmornice F7 pod zapovjedništvom kapetana Falangole, 11. kolovoza 1918. u 09:45 sati. 

Brod je bio povojačen i na njemu se nalazilo 1000 austrijskih vojnika od kojih je pri potonuću poginulo njih 555, ostavši zatočeni u unutarnjim prostorijama broda. Na brodu se nalazio samo jedan čamac za spašavanje i pokoja malena splav. Preživjeli su spašeni od strane Ct Magnet, torpednog čamca 53 i privatnih barki lokalnih mještana Novalje koji su pritekli u pomoć.

“Euterpe” je imao tri visoka mosta koji su se uzdizali s palube – po jedan na krmi i pramcu te jedan centralni. Također je imao i dva jarbola i tri velika poklopca, ulaza u teretni prostor štive. Olupina leži uspravna na 79 metara dubine, na muljevitom dnu. Krma joj je uništena, a krhotine su razasute oko broda. Također se ne vide nikakvi tragovi pramčanog mosta, dok je na krmenom pristupan samo njegov najviši kat, budući da su sve niže razine krmenog mosta zakrčene sedimentom. Vjerojatno je da su se na ovom dijelu broda nalazile prostorije za dnevno prebivanje putnika (sala za ručak i sl.), budući da su u sedimentu pronađeni tanjuri te staklene i keramičke vaze i posuđe. Kroz krmeni poklopac ulaza u teretnu štivu dolazi se do tri kata na nižoj razini koji su također prekriveni slojem sedimenta. Krmeni jarbol još je uspravan, a uzduž cijelog centralnog palubenog mosta nije pronađen niti jedan prikladan ulaz kroz koji bi se moglo ući u njegovu unutrašnjost.

Dvije bočne šetnice zakrčene su sedimentom tako da ostavljaju 40-50cm za prolaz. Krajnji dio centralnog palubnog mosta, gdje se nalazio i komandni most, urušio se te s njime i završetak bočnih šetnica, vjerojatno od udara i eksplozije torpeda. Jedini prepoznatljivi detalj s komandnog mosta je kormilarnica. Dio ispod toga izrazito je devastiran od eksplozije torpeda i tu se može otvoriti poklopac štive u kojoj je poginuo veći dio ukrcanih vojnika. Međutim, ona je prekrivena slojem sedimenta i ne nailazi se na nikakve ljudske ostatke niti osobne predmete. Pramčani jarbol je slomljen i stoji položen s ruba broda do dna, a mjesto pramčanog mosta je potpuno zakrčeno neraspoznatljivim krhotinama i sedimentom. U pramčanu štivu može se doći kroz veliki poklopac na palubi, iako je puna sedimenta. “Euterpe”, pored broda “Albanien” od kojega je udaljen 3 Nm, spada u skupinu ljepših olupina. Želite li bolje istražiti ove dvije olupine, svaku bi trebali posjetiti dva puta, a za njihovo potpuno upoznavanje potrebno je odvojiti tjedan dana. Imate li vremena, nikako nemojte propustiti posjetiti ove dvije ronilačke lokacije.

Euterpe ****76m

Ako želite da iskusite pravu avanturu ronjenja na Jadranu

na raspolaganju dva broda od 12 m dužine, opremljeni kuhinjom, toaletom, slatkom vodom, DAN kompletom kisika, satelitskom navigacijom, grijanjem itd., dakle svime što je potrebno za sigurno i ugodno ronjenje ljeti i zimi.

Euterpe ****76m

Općenito

Arijan, Luka,  Mirko,

Barbat 710,

51 280 Rab,

Croatia

Euterpe ****76m

Korisni linkovi

Izrada veb sajta GO Digital