Spingarda

Ime: UJ 202 (ex Melpomene) i UJ 208 (ex Spingarda)
Tip: Torpedni čamac Corvetta klase Galeb
Godina izgradnje: 1914.
Brodogradilište: C.R.D.A. Monfalcone (UJ202) / Breda – luka Marghera (UJ208)
Dimenzije: 64.4 x 8.7 x 2.8
Istisnina: 670
Motor: 2 dizelska, 2 električna za tihu navigaciju, 2 propelera sa po 3 pate, 3500 Ks – 18 Knts
Naoružanje:*

Dubina: 82 m

  • 1 top 100/47
  • 3 mitraljeza 20/70
  • 4 mitraljeza 20/65
  • 8 bacača bombi
  • 2 bacača bombi sa 6 po nosača
  • 2 torpedina

*Naoružanje u trenutku porinuća.

Zarobljene od strane Nijemaca 10. i 11. rujna 1943., našle su se 1. studenog 1944. u bitci sa dva britanska torpedna čamca – Avon Vale i Wheatland, koji su ih i potopili.
Prvi brod potonuo sjevernije, leži uspravno ali na vrlo poseban način. Naime, krmena strana, polurazorena vjerojatno od eksplozije mine ili municije koju je prevozila, potpuno je uronjena u dno na 80 metara dubine, dok je pramac vidljivo propet u smjeru površine, sa kobilicom koja viri iz dna cca 3 m.
Na kraju pramčane palube nalazi se jedan mali okrugli poklopac, ispod kojeg se nalaze metalni lončići, briketi I ostali predmeti iz kantine.
100-milimetarski top je čitav i usmjeren sve desno, po čemu se može zaključiti da je posada okrenula smjer odmah nakon početka bitke, pokušavajući se skloniti u luku Rab.
Ne raspoznaju se strukture komandnog mosta niti brodski instrumenti, jer su ili uništeni u bitci ili su zbog slabe otpornosti materijala od kojih su bili napravljeni, odnešeni mrežama ribarskih brodova. Jedna od mreža i danas stoji zakačena na mjestu gdje se nekada nalazio komandni most.
Suprotno tome, dimnjak je još u savršenom stanju i na njemu još stoji zaštitna mreža protiv bombi. S krmene strane dimnjaka palubni most propada u mulj i postaje sve teže raspoznavati brodske strukture. No unatoč tome, primjećeno je nekoliko manjih topova i bombi koje su još u svojim postoljima.
S druge strane, brod potonuo južnije nagnut je na svoju desnu stranu i također se nalazi na dubini od 80 m, ali je potpuno obavijen oblakom mulja.
Loša vidljivost spriječavala je daljnje procjene stvarnog stanja olupine, no jedina stvar koju smo uspjeli raspoznati su brojne dubinske mine smještene na svojim mjestima po pramcu